Καλως Ηλθατε στο ξενοδοχειο Filoxenia

Χρήσιμες πληροφορίες γύρω από την Μονεμβασιά


Η Μονεμβασιά ιδρύθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαυρικίου το 583, όταν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έψαχναν να βρουν καταφύγιο από τις επιδρομές των Αβάρων και των Σλάβων.

Η πόλη φαίνεται ότι αρχικά ιδρύθηκε στο ψηλότερο πλάτωμα της κορυφής και αργότερα επεκτάθηκε στα νοτιοανατολικά, σε τόπο ομαλό, απάνεμο και αθέατο από την πελοποννησιακή ακτή, που επιπλέον διαθέτει και το προνόμιο να αποτελεί καίριο παρατηρητήριο για όσα καράβια διαπλέουν το Μυρτώο πέλαγος.

Ο οικισμός, αν και δεν διέθετε απολύτως καμία πηγή νερού, αναδείχθηκε σε ναυτικό και εμπορικό σταθμό για τους θαλάσσιους δρόμους του Αιγαίου. Το λιμάνι της πόλης ήταν διπλό, στα βόρεια και τα νότια της γέφυρας που ένωνε τη βραχώδη χερσόνησο με την απέναντι στεριά. Από τα μέσα του 10ου αιώνα η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά, με το άπλωμα του οικισμού σε όλο το βράχο.

Σύμφωνα με τον Άραβα γεωγράφο Ιντριζί στα μέσα του 12ου αιώνα η πόλη διέθετε ψηλό τείχος, ενώ λίγο αργότερα έγινε έδρα Μητρόπολης. Τότε το κάστρο ενισχύθηκε τόσο, ώστε έγινε οχυρό που αντιστάθηκε σθεναρά σε όσους το επιβουλεύτηκαν, όπως στον Ρογήρο Β’, βασιλιά των Νορμανδών, το 1147, και στον Γουλιέλμο Β' Βιλλεαρδουίνο , έναν αιώνα μετά, στις δυνάμεις του οποίου τελικά υπέκυψε το 1248, μετά τον αποκλεισμό των Φράγκων πολιορκητών και ικανές διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση παλαιότερων προνομίων των κατοίκων.

Η πόλη, ωστόσο, επέστρεψε στους Βυζαντινούς το 1262, μαζί με τα κάστρα του Μυστρά, του Γερακίου και της Μεγάλης Μαΐνης, με τη συνθήκη που ακολούθησε τη συμφωνία μεταξύ Φράγκων και Βυζαντινών μετά τη μάχη της Πελαγονίας (1259). Τότε η Μονεμβασία έγινε βάση του Βυζαντινού στόλου για την ανακατάληψη εδαφών της Πελοποννήσου. 

Με χρυσόβουλλα των αυτοκρατόρων Ανδρονίκου Β’ και Ανδρονίκου Γ’ παραχωρήθηκαν διοικητικά, εκκλησιαστικά και οικονομικά προνόμια που εξασφάλιζαν ατέλεια στα προϊόντα της Μονεμβασίας, φορολογικές απαλλαγές και ελεύθερη κίνηση των πλοίων της, χωρίς υποχρεώσεις δασμών στα εδάφη της αυτοκρατορίας. Έτσι, η πόλη αναδείχθηκε σε σημαντικό διοικητικό και εκκλησιαστικό κέντρο και έδρα μεγάλης ναυτικής και εμπορικής κίνησης.

Η αρχή της ύφεσης και της τελικής κατάρρευσης άρχισε από το 1394, όταν Οθωμανική φρουρά αναφέρεται στη Μονεμβασία, σε μια προσωρινή κατάληψή της. Το 1460, υπό την απειλή των Οθωμανών, οι Μονεμβασίτες ζήτησαν να τεθούν κάτω από την προστασία του Πάπα Πίου του Β’, αλλά στα τέλη του 1463 παρέδωσαν την πόλη στους Βενετούς. Από το 1540 μέχρι το 1690 διαρκεί η πρώτη περίοδος της Τουρκοκρατίας και μετά το σύντομο διάλειμμα της Β’ Ενετοκρατίας (1690-1715), η πόλη κατέληξε στην οριστική κυριαρχία των Οθωμανών και απέβη πρωτεύουσα του βιλαετιού της ανατολικής Λακωνίας. Το 1821 η Μονεμβασία ελευθερώθηκε πρώτη μεταξύ των οχυρών του Μοριά από τον οπλαρχηγό Τζανετάκη Γρηγοράκη.

Πηγή: https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=monemvasia


  • Αξιοθέατα
  • Διασκέδαση
  • Δραστηριότητες
  • Παραλίες
  • Φαγητό
  • Εκδρομές


Αξιοθέατα


H Μονεμβασιά αποτελεί ένα τόπο ιστορικής σημασίας και απαράμιλλης ομορφιάς. Θέαμα μοναδικό: ένας τεράστιος βράχος ύψους 300 μέτρων, γυμνός και απότομος. Σε μία από τις πλαγιές του είναι σφηνωμένη μια μεσαιωνική πολιτεία ζωσμένη από τείχη, επάλξεις, πύργους: το περίφημο κάστρο της Μονεμβασιάς.

Περνώντας τις πύλες του Κάστρου μπαίνετε στη Μονεμβασιά. Θα μαγευτείτε από τα στενά καλντερίμια που διατρέχουν τη Μονεμβάσια από άκρη σε άκρη και θα περάσετε σε μιαν άλλη εποχή.

Τα πέτρινα σπίτια, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα αρχοντικά με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα ισχυρά τείχη της ανέγγιχτης από το χρόνο, αλλά ζωντανής και κατοικημένης κάτω πόλης μεταφέρουν τον επισκέπτη σε εποχές που η Μονεμβασιά ήταν ένα από τα σημαντικότερα κάστρα της Πελοποννήσου, κέντρο εμπορίου και τόπος ιστορικών μαχών.

Στο κεντρικό σοκάκι θα βρείτε πολλά μικρά όμορφα μαγαζιά, καφέ και εστιατόρια. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σε χρόνια του μεσαίωνα και εσείς να είστε εκεί. Η αρχιτεκτονική του κάστρου μαρτυρά τους κατοίκους του στο πέρασμα των αιώνων. Ενετικού ρυθμού τα κτίσματα με χαρακτηριστικές αψίδες παντού και τα σοκάκια να “τρυπούν” κτίσματα. Στην αρχή θα σας φανεί δαιδαλώδης η περιήγηση στη Μονεμβασιά, αλλά φτιάχτηκε σε χρόνους που η απειλή από εισβολείς ήταν ορατή και ο χρόνος που θα χρειάζονταν να περιπλανηθούν στα σοκάκια θα ήταν πολύτιμος για τους κατοίκους ώστε να ανέβουν στην πάνω πόλη που ήταν και άβατη σε εισβολείς λόγω θέσης.

Τα τείχη του κάστρου δείχνουν αδιαπέραστα ακόμα και σήμερα και προκαλούν δέος στους επισκέπτες. Στο κάστρο μένουν μόνιμα 10-20 οικογένειες, από τη γέφυρα όμως που τον ενώνει με τη στεριά χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο περνούν την πύλη του. Ακολουθήστε τους: Σαν να μπαίνετε στη μηχανή του χρόνου, θα μεταφερθείτε σε μία άλλη εποχή και θα ξαναζήσετε σκηνές από μάχες του παρελθόντος περπατώντας στα ακανόνιστα δρομάκια της μεσαιωνικής πολιτείας και στα περάσματα με τις ψηλές καμάρες.

Στην αρχή θα περιπλανηθείτε στη Κάτω Πόλη. Αυτή όμως που χτίστηκε πρώτη είναι η Επάνω Πόλη στη κορυφή του βράχου, όπου κατοικούσαν οι άρχοντες και ήταν η έδρα των διοικητικών υπηρεσιών. Η Επάνω Πόλη είναι πια ερημωμένη, δεσπόζει όμως ο ναός της Αγίας Σοφίας και διασώζονται οι τρεις εντυπωσιακών διαστάσεων κοινόχρηστες στέρνες.

Από την άλλη, η Κάτω Πόλη με τα δαιδαλώδη δρομάκια της θυμίζει μικρό λαβύρινθο, ενώ τα σπίτια λόγω έλλειψης χώρου μοιάζουν να καβαλάνε το ένα πάνω στο άλλο.Θα εντυπωσιαστείτε από την αρχικτεκτονική των σπιτιών. Το κεντρικό καλντερίμι είναι γεμάτο τουριστικά μαγαζιά, ρεσεψιόν ξενώνων και εστιατόρια.

Ανεβείτε τα σκαλιά που αρχίζουν αριστερά μετά το μικρό τούνελ της πύλης και θα βρεθείτε στο σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, με τη βεράντα που κρέμεται πάνω από το Μυρτώο πέλαγος. Στη συνέχεια χαθείτε ξανά και ξανά στα λιθόστρωτα δρομάκια με τα αρχοντικά, δείτε τις βυζαντινές εκκλησίες (40 τον αριθμό με την καθεμία να έχει τη δική της ιστορία και ατμόσφαιρα) και μπείτε στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού αλλά και στο αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται στο διατηρητέο κτήριο μουσουλμανικού τεμένους.

Σίγουρα επισκεπτείτε την ερημωμένη Επάνω Πόλη μέσω του πέτρινου στριφογυριστού ανηφορικού μονοπατιού (η ανάβαση διαρκεί περίπου 20 λεπτά). Θα εντυπωσιαστείτε από την ανεπανάληπτη θέα και από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας που έχτισε η γυναίκα του αυτοκράτορα Ανδρόνικου σε ανάμνηση εκείνης στη Κωνσταντινούπολη.

Έξω από το κάστρο υπάρχει ο γραφικός νέος οικισμός της Μονεμβασιάς, με σημαντική τουριστική κίνηση και πολλές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση. 


Διασκέδαση


Στη Μονεμβάσια υπάρχουν πολλά εστιατόρια και ψαροταβέρνες. Να δοκιμάσετε ντόπιες συνταγές, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και να πιείτε κρασί της περιοχής. Επίσης στην Μονεμβασιά παράγονται πολλά παραδοσιακά γλυκά της περιοχής όπως το περίφημο Αμυγδαλωτό Μονεμβασιάς, οι διάσημοι σαμουσάδες, δίπλες, κουραμπιέδες, μελιτίνια και ραφιόλια.

Μην ξεχάσετε να τα γευστείτε αλλά και να πάρετε μαζί σας. Στο κάστρο αλλά και στην ομώνυμη πόλη θα βρείτε αρκετά σημεία για να απολαύσετε το πρωινό σας αλλά και το ποτό σας με υπέροχη θέα στα τείχη του κάστρου και το Μυρτώο Πέλαγος που απλώνεται μπροστά του.

Στο κάστρο και στην πόλη της Μονεμβασιάς υπάρχουν πολλά καφέ, καφενεία και μπαράκια για να απολαύσετε το ποτό σας σε απόλυτη αρμονία με το μαγευτικό περιβάλλον της περιοχής καθώς και λίγο έξω από τη Γέφυρα με κατεύθυνση προς Αθήνα- Σπάρτη ένα υπαίθριο club για χορό και διασκέδαση.


Πηγή: Virtual Walker, Walking in Monemvasia


Δραστηριότητες


  • Επίσκεψη στα βυζαντινά μνημεία και τις εκκλησίες του Κάστρου. Επισκεπτείτε την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού και την Παναγία τη Χρυσαφίτισσα με τον μεγάλο περίβολό της που το καλοκαίρι φιλοξενεί πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
  • Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο στην κεντρική πλατεία του Κάστρου με ευρήματα από τα Βυζαντινά χρόνια και μετά
  • Πεζοπορία μέσα στα σοκάκια του Κάστρου και παράλληλα πρός τα τείχη. Θα μαγευτείτε από τα στενά καλντερίμια που διατρέχουν τη Μονεμβάσια από άκρη σε άκρη και θα περάσετε σε μιαν άλλη εποχή. Στο κεντρικό σοκάκι θα βρείτε πολλά μικρά όμορφα μαγαζιά, καφέ και εστιατόρια. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σε χρόνια του μεσαίωνα και εσείς να είστε εκεί.
  • Πεζοπορία στην Πάνω Πόλη (Γουλά) νωρίς το πρωί για την ανατολή ή αργά το απόγευμα. Η ανηφορική διαδρομή που κρατάει περίπου 15΄ είναι κουραστική αλλά αξίζει τόσο για την Αγία Σοφία όσο και για να θαυμάσεις τη θέα από ψηλά.
  • Τρέξιμο και ποδηλασία έξω από τη πόλη και στους δρόμους προς Ξιφιά και Πορί.
  • Πεζοπορία στο Φάρο του Κάβο Μάλεας, το νότιο τμήμα της Πελοποννήσου.
  • Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο στη Νεάπολη (30 λεπτά οδικώς).
  • Επισκεφθείτε το Ναυτικό μουσείο στη Νεάπολη (30 λεπτά οδικώς).
  • Επισκεφθείτε το Φαράγγι του Λάρνακα στους Μολάους (30 λεπτά οδικώς).
  • Επισκεφθείτε τα εντυπωσιακά Σπήλαια Διρού (απέχει 1 ώρα και 45 λεπτά οδικώς).
  • Επισκεφθείτε το απαράμιλλης ομορφιάς Σπήλαιο Καστανιάς (απέχει 1 ώρα οδικώς)
  • Κολυμπήστε στις πανέμορφες παραλίες της Ελαφονήσου, στην Πλύτρα, το Μαραθιά, τον Αρχάγγελο, το Πορί, τα Αμπελάκια, το Ξιφιά κτλ.
  • Επισκεφθείτε το όμορφο Κυπαρίσσι.
  • Επισκεφθείτε το γραφικό λιμανάκι του Γέρακα.

Το προσωπικό μας είναι πάντα στην διάθεση σας για τυχόν απορίες ή επιπρόσθετες πληροφορίες χρειάζεστε σχετικά με δραστηριότητες στην περιοχή.


Παραλίες


Κάκαβος- Βότσαλο

Η παραλία με το βότσαλο στα αριστερά της γέφυρας με φόντο το κάστρο της Μονεμβασιάς και ακριβώς μπροστά από το ξενοδοχείο. Σε αυτή την παραλία εκτός από τα πεντακάθαρα νερά θα έχετε και την ευκολία της άμεσης πρόσβασης σε κοντινά καφέ. Στη Μονεμβάσια υπάρχουν πολλά εστιατόρια, καφέ και μπαράκια για την διασκέδασή σας μέσα στην πόλη αλλά και το κάστρο.

Παραλία Πορί

Με κατεύθυνση προς Αθήνα στα 3 περίπου χιλιόμετρα δεξιά κατεβαίνετε στην πλαζ Πορί. Παραλία με άμμο και ιδανική για περπάτημα και σπορ. Λειτουργεί το καλοκαίρι Beach Bar καθώς και αρκετά ταβερνάκια με θέα το Μυρτώο αλλά και το βράχο της Μονεμβασιάς στα δεξιά και την Παλιά στα αριστερά.

Παραλία Αμπελάκια

Με κατεύθυνση Νότια προς Ξιφιά στα 6 χιλιόμετρα υπάρχει η παραλία Αμπελάκια με διαδοχικά κολπάκια πριν και μετά. Πολύ καλό σημείο για μπάνιο αλλά και αρκετά ταβερνάκια κοντά.

Συνεχίζοντας Νότια θα βρείτε διαδοχικά πολλά κολπάκια μέχρι και τον Άγιο Φωκά που σταματά ο δρόμος. Η επιλογή είναι δική σας μιας και η Μονεμβασιά διαθέτει παραλίες για όλα τα γούστα.


Φαγητό


Στην πόλη της Μονεμβασιάς υπάρχουν πολλά εστιατόρια, καφέ και μπαρ για την διασκέδασή σας μέσα στην πόλη αλλά και το κάστρο.

Θα βρείτε ψαροταβέρνες με φρέσκα ψάρια και υπέροχες ταβέρνες με καταπληκτικούς μεζέδες και σπιτικά μαγειρευτά που παρασκευάζονται από αγνά ντόπια υλικά. Να δοκιμάσετε τα ονομαστά κολτσούνια, κόκορα κρασάτο, κοκκινιστό και ψητά με νοστιμότατα ντόπια κρέατα.


Εκδρομές


Με ορμητήριο τη Μονεμβασιά μπορείτε να επισκεφθείτε και να εξερευνήσετε τα γειτονικά χωριά και τις πεντακάθαρες παραλίες της περιοχής.

Λιμάνι Γέρακα

Ένα μοναδικό φιόδρ, από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας, το οποίο σχηματίζει ένα σημαντικό υδροβιότοπο-λιμνοθάλασσα, όπου φιλοξενούνται σπάνια είδη πτηνών. Ο Γέρακας μαζί με το επίνειό του, το Λιμένα Γέρακα, αποτελούν έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς του νομού Λακωνίας. Τα παραδοσιακά σπίτια, τα νησιωτικά χρώματα, οι ψαροταβέρνες, και τα γαλήνια εγκλωβισμένα νερά της λιμνοθάλασσας αποτελούν ένα τοπίο που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Κυπαρίσσι

Γραφικό χωριουδάκι με εκπληκτικές παραλίες.

Σπήλαιο Καστανιάς

Το χερσαίο σπήλαιο κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη καθώς έχει μεγάλη πολυμορφία σχηματισμών, μορφών και χρωμάτων. Σύμφωνα με του ςεπιστήμονες, η φύση χρειάστηκε 3 εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργήσει τον ασύγκριτο λιθωματικό του διάκοσμο. ( Περίπου 80 λεπτά από Μονεμβασιά – μπορείτε να τα επισκεπτείτε καθημερινά από 10:00-16:00).

Πλύτρα

Όμορφος οικισμός με χρυσή αμμουδιά, ταβερνάκια. Στην περιοχή βρίσκεται η αρχαία πόλη του Ασωπού, που βυθίστηκε το 375μ.Χ. από ισχυρότατο σεισμό. Η αρχαία πόλη διακρίνεται καθώς περπατάτε στα βράχια δίπλα στη παραλία Παχιάμμου. Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι, η υποθαλάσσια πολιτεία, είναι ορατή με γυμνό μάτι (20 λεπτά από τη Μονεμβασιά).

Νεάπολη

Μικρή παραθαλάσσια κωμόπολη, με μια τεράστια αμμώδη παραλία. Αξίζει να κάνετε ένα περίπατο το σούρουπο στον πεζοδρομημένο παραλιακό δρόμο.

Ελαφόνησος

Μικρό νησάκι, απέναντι από τη Νεάπολη. Η επικοινωνία γίνεται με μικρά φέρι καθημερινά ενώ τα δρομολόγια είναι πολύ συχνά. Στο νησί μπορείς να βρεις μοναδικές παραλίες με χρώματα εξωτικά και μια από τις πιο γνωστές και καθαρές παραλίες της Μεσογείου με διάφανα γαλαζοπράσινα νερά (παραλία Σίμου). ( 60 λεπτά από Μονεμβασιά).

Σπήλαιο Δυρού

Στην άκρη του φερώνυμου όρμου βρίσκονται τα περίφημα σπήλαια Αλεπότρυπα, Καταφύγι και Βλυχάδα που θεωρούνται από τα παλαιοτέρα λιμναία σπήλαια του κόσμου. Στη Βλυχάδα όπου η ξενάγηση γίνεται με βάρκα υπάρχουν καταπληκτικοί σταλαγμίτες και σταλακτίτες σε πολύχρωμα σχέδια και σχήματα.


Χρήσιμες Πληροφορίες

 

Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος

http://www.aia.gr/

Δρομολόγιο ΚΤΕΛ

http://ktel-lakonias.gr/

Παγκόσμια ώρα

http://www.timeanddate.com/worldclock/

Νομός Λακωνίας

http://www.lakonia.gr/

Ο καιρός στη Μονεμβασιά

http://www.meteo.gr/cf.asp?city_id=108/


Χρήσιμα Τηλέφωνα

 

Δήμος Μονεμβασιάς

27320-61222

Αστυνομία

27320-61210

Ιατρείο

27320-61204

Λιμεναρχείο

27320-61266

Μουσείο

 27320-61403


 Info: Καθημερινά, μικρό λεωφορείο του δήμου εκτελεί δρομολόγιο από τη γέφυρα της Μονεμβασιάς για το Κάστρο (περίπου 1 χλμ), κάθε 30 λεπτά.

Hotel Filoxenia Monemvasia